miércoles, 16 de julio de 2014

“Fallaz”, un còmic valencià sobre una infecció que converteix els i les falleres en zombis

Portada 
“Fallaz” és el nom d’un còmic editat aquest juliol de 2014, en castellà i valencià, per la multidisciplinar  Mésdemil amb l’ajut del micro mecenatge, obra del dibuixant Nacho Martínez “Ignatus” i guió de la cantant de rock, Monty Peiró. La història se desenvolupa en cinc dies de falles durant els quals un grup de rock, més l’ajuda d’una jove noia pistolera, hauran de salvar la pell davant l’atac de fallers i falleres, més turistes,  que esdevenen zombis infectats durant l’explosió de la sorollosa mascletà valenciana.  El còmic té una vessant d’aventura molt ben estructurada per la seva guionista, i compta amb uns dibuixos que testimonien l’enorme talent del seu responsable. A més, evidencia un bon treball de disseny a càrrec de Tubal Perales amb edició d’Andreu Laguarda i una excel·lent traducció al valencià de Carme Laguarda.  Els exemplars contenen també una foto promocional de Fran Mengual.  
    
Nacho Ignatus 
Ignacio “Nacho” Martínez Manzano (Ignatus), es il·lustrador y escultor faller. Ha pintat les parets d’alguns dels bars de rock més emblemàtics de la ciutat de València (Alcatraz, La Gramola, Vito Lumbagui…) i treballa dissenyant i esculpint falles des de 2004. María Montiel “Monty” Peiró Gómez  és cantant de rock (Sweet Little Sister, The Backseats, Interceptor, Tramperos)  i toca la guitarra a The Sheenas (tribut femení  als Ramones). Ha publicat, com a escriptora, un relat al llibre “Simpatía por el Relato (una antología de cuentos escritos por rockeros)” i ha col·laborat escrivint un text al disc-llibre del grup Mamá Ladilla, titulat “Jamón Beibe”, a més de participar a diferents blogs i fanzins.

Vinyeta de l'apocalipsi valenciana zombi
El còmic Fallaz amb Z com el conegut llibre “World War Z: An Oral History of the Zombie War” de Max Brooks, explica una apocalipsi de zombis a la ciutat de València. Un grup de rock  anomenat Stone Circuzz decideix tancar-se al local d’assaig, amb gairebé la mascota de la banda, un gos de nom Santo, durant els dies de festa per enregistrar una maqueta, però un d’ells surt i s’adona de la catàstrofe.  Empaitats pels voraços  zombis, que malgrat tot segueixen amb el programa fester vestits amb el tratge tradicional, no tenen altre remei que aniquilar-los mitjançant petards i bunyols. Una noia pistolera de nom Neus s’afegeix a la seua creuada i els ajuda a escapar de la barbàrie.  Pel camí de fugida cap al Cabanyal, on finalment agafen una barca per salvar-se, patiran diverses situacions ben especials amb un rerefons que va més enllà del merament fantasiós. Davant de la impossibilitat de controlar la infecció, el govern de l’Estat pren mesures i la història acaba amb un final obert, que no desvetllarem però que ens sembla absolutament genial.

Monty Peiró
El treball visual de “Fallaz” resulta francament meravellós. Els personatges, com l’acció, estan molt ben caracteritzat; fins i tot apareixen cares conegudes de la vida política valenciana així com alguna dels protagonistes reals d’aquest magnífica iniciativa. Pel que fa al guió, ja hem anomenat la gran imaginació de la seua responsable però ens agradaria destacar també que, així com succeeix a l’abans esmentada novela  nord-americana de 2006, hi ha una contextualització geopolítica cultural tractada amb molta cura sense caure en la crítica fàcil però deixant entreveure opinions ben punyents sobre la incidència i els inconvenients que causen aquestes populars festes valencianes a aquells que, amb tota la llibertat del món, se’n volen mantenir al marge.      

Stone Circuzz al Kraken 
Cal deixar constància  també que els Stone Circuzz, un grup de rock fictici, està inspirat en músics reals de l’escena valenciana com són Pau Monteagudo, cantant d’Uzzhuaïa; més Alex Moure, Jorge Alós, i Rafa Fernández, respectivament guitarrista, baixista i baterista de The Stone Circus Band.  S’afegeix, com a la mateixa història, la cantant Neus Ferri.  Amb alguna substitució per absència puntual, van tocar plegats a la presentació del còmic el passat 5 de juliol de 2014 al Kraken Rock Bar.  Durant la festa Ignatus va dibuixar en directe i es van lliurar les recompenses més el còmics a tots els participants del crowdfunding.  També està previst que The Sheenas enregistrin una cançó sobre FallaZ com a banda sonora del còmic i entre els propers objectius també figura la creació d’un videojoc de FallaZ, pensat per a matar zombis.

Detall del còmic, els fallers zombis 
“Fallaz” no només té una extraordinària història de zombis fallers per a explicar-te sinó que, a més a més, els seus responsables s’han encarregat de fer-ho amb una creativitat encomiable mitjançant un tractament  ben original, tan visual com literari, on no hi manquen detalls d’humor intel·ligent, acció espatarrant i fina crítica social que t'atraparan de la primera a la darrera vinyeta.    

Nota: El còmic té 32 pàgines, amb format 26 x 18 cm imprès amb blanc i negre més detalls de color a la portada i contraportada. Ha comptat amb l’ajut de Discos Monterey Bar, Ideas Redondas, Magazine Club, Kraken Rock Bar, i la Falla les barraques (Catarroja).  Es pot adquirir a la seua web, als llocs esmentats o altres de València com Librería Barlteby, Cafè Museu, Café Infinito, Lobo López, i el Xiringuito El Pirata de la platja de Canet de Berenguer. La propera presentació té lloc el dia 18 de juliol de 2014 al Hot Rod de Sueca amb concert dels Llicsons (+ info).

Document  audiovisual:

Video de promoció del còmic "Fallaz", rodat i editat per Tubal Perales.   


2 comentarios:

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.