lunes, 10 de septiembre de 2012

“40 Mods”, Arte Pop i quatre Dj’s tanquen amb èxit l’Aplec Modernista del Sénia, el més multitudinari

El cap de setmana del 7 al 9 de setembre de 2012 se va celebrar la primera edició de l’Aplec Modernista del Sénia amb un èxit rotund i una massiva presència de públic a tots els actes que es van portar a terme al territori del Sénia, nom del riu que uneix la comarca del Montsià (Catalunya) i la comarca del Baix Maestrat (País Valencià). Es tractava del quinzè aplec per reivindicar el modernisme aborigen més nostrat mitjançant trobades organitzades a tot l'àmbit de parla catalana i fins el moment ha estat el més multitudinari de tots.

L’Aplec del Sénia va començar divendres, dia 7 de setembre, amb una festa de benvinguda al pub la Lola de Vinaròs (Baix Maestrat) durant la qual van punxar els carismàtics i destres Dj’s de Vinaròs Tropical i Selectors Badabadoc.  Al dia següent, dissabte dia 8 de setembre, tenia lloc l’escuterada amb una important participació de 20 scooters que van sortir des de diversos punts del Montsià així com vinguts d'altres indrets de Catalunya, i que van transitar plegats fins arribar al municipi de Benifassà (Baix Maestrat) on foren rebuts per gran part del poble encuriosit per la caravana de motoristes i les seves flamants motos.

Scooterada. Foto Natxo Lázaro. La Sénia.
Després d’un dinar de germanor al restaurant Gran Sol de la Sénia, per la tarda va tenir lloc a la Sala Rosa de la Casa de Cultura de la Sénia l’acte de presentació del llibre del director d’organització de l’Aplec, Robert Abella. Com ben bé sabeu es tracta de la seva segona obra titulada “40 Mods de les Nostres Terres” editada per Base. A l’esmentada sala també es va poder gaudir d’una exposició amb el títol genèric de “Els Cucs, una vida underground”. 

L’exposició presentava material recollit pel músic i col·leccionista Marc Argenter, membre dels ja desapareguts Flashback Five i després amb els Trons, sobre la vida d’un grup musical català anomenat els Cucs que va estar actiu els anys 1965 i 1966.  Fins fa poc eren una banda desconeguda però la troballa de dues còpies del seu magnífic EP va revifar l’interès de col·leccionistes i amants dels sons sixties. No es coneixen els seus membres i la seva música anava des d’una versió d’en Serrat a clàssics com el “Money” i “Les Cactus” de Dutronc. Els Cucs interpretaven el seu “Sóc un cuc” però es desconeix quina repercussió van tenir a l’època. 

L’exposició fou presentada per Carles Belda conegut músic català nascut a Sabadell, amb prestigi internacional tan per la seva faceta com a acordionista diatònic, com per la seva tasca de compositor i membre de diverses formacions musicals de renom com Pomada o el Belda i el Conjunt Badabadoc. Carles també va explicar als presents la importància dels aplecs modernistes i la significació en el marc d’una política cultural diversa i ben nostrada.

Acte seguit va prendre la paraula un dels redactors del nostre bloc  Magic Pop, l’Àlex Martí, periodista i fill de la Sénia, que ens va oferir una introducció sobre el moviment mod,  des dels seus inicis fins l’actualitat. També va destacar la figura de l’autor i va lloar la importància del llibre per al modernisme mitjançant diverses referències als textos apareguts al llibre d’en Robert Abella.

Foto Pere Vegara. Presentació llibre "40 Mods".
Alcaldessa, Robert Abella, Magic Pop i Carles Belda
Finalment, l’autor de “40 mods de les nostres terres“, Robert Abella, va intervenir per oferir als presents diverses pinzellades divertides i emotives de com s’havia gestat el llibre, la seva trajectòria personal i un bon grapat d’anècdotes ben significatives de com s’ha forjat la seva irreductible militància mod.

Va tancar l’acte el Conseller de Cultura de l’Ajuntament de la Sénia, Eduard Robert, explicant el procés de contactes administratius que va culminar amb la presentació del llibre i finalment, l’Alcaldessa  del municipi de la Sénia, Marutxi Ballester va agrair durant el seu parlament, als organitzadors la importància d’haver apropat a la Sénia el món mod així com al públic assistent la seva presència a la sala. Cal nomenar que un dels anunciats assistents a l’acte, Jim Aubareda de l’Editorial Base, no va poder ser-hi per problemes amb el transport que l’havia de traslladar fins la Sénia tot i que es afortunadament es va afegir més tard per gaudir del darrer acte de l’Aplec a Vinaròs.  

Ja per la nit,  l’Aplec Modernista del Sénia va continuar al Pub el Quijote de Vinaròs amb el concert del conjunt castellonenc, Arte Pop, i la punxada de quatre Dj’s de prestigi, Agustí Rocamora d’Elx (Baix Vinalopó), Pere Vegara de Pedreguer (Marina Alta), Mar Ramos de Silla (Horta) i l’Albert Gil de Barcelona (Barcelonés).

Arte Pop. Foto Magic Pop
Arte Pop van oferir un concert brillant amb moments sublims i ben especials sobretot per als seguidors del powerpop i el revival mod britànic de finals dels setanta i vuitanta. Interpretaren cançons pròpies que ja comencen a ser ben conegudes entre l’escena mod estatal com per exemple “Un sueño, una generación”, “Mirando las Estrellas”, “Nada que explicar”, Ni un minuto más” o “Desde mi pared”, tot un himne modernista corejat per bona part del públic present. Arte Pop també interpretaren tres versions per tancar el seu espectacular directe com són el “You Keep Me hangin’On” de les Supremes; el “Runaway” de Del Shannon; y el “Tren de la Costa” dels Sirex dedicat al recent i tristament desaparegut  baterista, Luis Gomis que va morir el 4 de setembre de 2012. La tocaven just el mateix dia, 8 de setembre, que moria a Alemanya el primer guitarrista dels Sirex, Manolo Madruga als setanta anys. Per no excedir-se del temps en una nit durant la que estaven programades diverses punxades, ens varem quedar amb les ganes d’escoltar una versió que tenien preparada sobre el “You Don’t love me baby” de Junior Wells però amb l’adaptació psicodélica que van fer l’any 1969 els Evolution.

Foto: Magic Pop
Arte Pop han consolidat una oferta en viu molt atractiva i encisadora amb una formació de power trio a càrrec de Paco Vila (guitarrista i cantant), Padro Safón  (baix i veus) i Jaume Tàrrega (batería). Acaben d’enregistrar i masteritzar recentment un disc que signifarà el seu esperat debut discogràfic amb un bon grapat de cançons originals i, en aquests moments,  es troben en converses amb diversos segells per tal de cercar una bona edició discogràfica que podria ser entre nosaltres en un termini aproximat de dos mesos. Les cançons de Arte Pop son vibrants, enèrgiques, amb clares referències sonores i temàtiques mods, però dotades d’un punt especial que les fa fàcilment reconegues com a pròpies dintre de l'univers sonor d’aquest grup castellonenc. Els temes son un pou de sorpreses melòdiques, canvis de ritme, i solos de guitarra ben treballats que afegeixen extraordinaris detalls de psicodelia, rock and roll, o blues, al temes. D’aquesta forma  aconsegueixen definir el seu propi espai musical amb múltiples referències i un sol objectiu: passar-s'ho bé dalt de l’escenari i aconseguir entusiasmar, com així va ser, al nombrós públic assistent.

Els i la Pd: Mar Ramos, Albert Gil,
Pere Vegara i Agustí Rocamora
Un cop finalitzada l’actuació es van succeir als plats del Pub el Quijote quatre experts Dj’s que van fer les delícies dels assistents punxant tota mena de música relacionada amb les arrels sixties: temes coneguts com himnes del modernisme de tots els temps; música negra i llatina propera al modernisme; així com garatge, ie ie, beat, soul, psicodelia, amb un llarg llistat de grans cançons, algunes conegudes i altres no tant, però totes amb carisma, elegància i ritme més que suficient com per mantenir la pista de ball plena a vessar durant tota la nit fins la matinada.

I amb evidents signes d’una felicitat absoluta per haver viscut una nit memorable, el públic assistent a la festa final de l’Aplec Modernista del Sénia va anar retirant cap a casa a altes hores i al dia següent tornant als seus respectius municipis de les nostres terres amb el convenciment que havien viscut un cap de setmana intens, ben organitzat, divertit i multitudinari. Una trobada ben modernista i nostrada que caldrà repetir amb el convenciment que serà difícil però no impossible superar una de tant especial i perfecta com aquesta. En nom de Magic Pop moltes gràcies per haver-nos-hi invitat. Ha estat tot un plaer i un honor participar d'aquesta primera edició amb la inestimable companyia dels organitzadors, grup, Dj’s i públic assistent.  Fins la propera.        

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.