miércoles, 6 de junio de 2012

Robert Abella recull el testimoni de “40 mods de les nostres Terres”, llibre editat per Editorial Base


Portada de Marc Herrando
Editorial Base té previst treure aquest mes de juny de 2012 el nou llibre de l’escriptor i musicòleg, Robert Abella (La Sénia 1963) titulat “40 mods de les nostres terres” on ens ofereix el testimoni d’excepció de quaranta mods residents a l’àmbit catalanoparlant, des del País Valencià fins la Catalunya Nord passant per les Terres de l’Ebre, d’on és originari el seu autor, les Balears i el Principat. El disseny de la coberta i el collage de la contra és de Marc Herrando.


Després d’un pròleg del també escriptor Kiko Amat, i una introducció del propi autor, se succeeixen quaranta capítols il·lustrats amb fotos memorables pertanyents a l’arxiu personal de cadascun dels quaranta protagonistes mods que ens expliquen les seves experiències tan musicals como existencials en diversos moments de la història del modernisme al nostre país des de finals dels setanta fins a l’actualitat.

Els i les Mods protagonistes:


Collage dels protagonistes, per Marc Herrando
Elles i ells són, ordenats per edat: Alfredo Calonge Martínez de Badalona (Barcelonès) 50 anys; Albert Gil Giner Barcelona (Barcelonès) 48 anys; Marc Tarrius de Perpinyà (Rosselló), 45 anys; Antonio Manuel Cucala Pascual de Benicarló (Baix Maestrat), 44 anys; Agustí Pere Rocamora i Durà de Elx (Baix Vinalopó), 44 anys; Fernando Muñiz González de Barcelona (Barcelonès) de 44 anys; Gumersindo Manso Abizanda de Lleida (Segrià) de 44 anys; Sebastián Avilés Ferrer de Palma (Mallorca) de 44 anys; Inyaqui Olarte Vives de Balaguer (Noguera), 42 anys; Nieves Lozano Garcia de Oriola (Baix Segura) de 42 anys; Pilar Hergueta de València (Horta). 41 anys; Jordi Besalduch i Canes de Tortosa (Baix Ebre) - Amposta (Montsià). 41 anys; Hèctor Mir i Llorente de Tarragona (Tarragonès), 40 anys; Javier Riera Cardona d’Eivissa (Eivissa). 40 anys; Manel Navarro San Lorenzo de València (Horta). 38 anys; Grégory Tuban de Perpinyà (Rosselló), 38 anys; Pau Ribas Mateos de Girona (Gironès), 38 Anys; Josep Ramírez Fayos d’Alcoi (Alcoià) –Alboraia (Horta) de 37 anys; Pere Vegara i Llàcer de Pedreguer (Marina Alta). 37 anys; Josep Munté i Mateu del Masroig (Priorat), 36 anys; Isaac Negrié Gil de Ferran- Torredembarra (Tarragonès) de 36 anys; Àlex Ramoneda Aparicio de Barcelona (Barcelonès), de 36 anys; Iván Chabrera Almela de Castelló de La Plana (Plana Alta) de 35 anys; Toni Valero de Benicàssim (Plana Alta) de 35 anys; Mar Ramos Nuño de Silla (Horta) de 35 anys; Bea Guillén Alinquer de Igualada (Anoia) de 34 anys; Eric Herrera i Puntí de Vic (Osona) – Hospitalet (Baix Llobregat). de 34 anys; Alberto Valle de Barcelona (Barcelonès), de 34 anys; Eneida Fever de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) de 34 anys; Lluís Cardenal de Banyoles (Pla De L’Estany) de 34 anys; Víctor Sánchez Vallejo de Reus (Baix Camp), 33 anys; Anna Albet Palau de La Llacuna (Anoia) de 30 anys; Joan Pernil de Barcelona (Barcelonès), de 29 anys; Àngela Llorca Soriano de Vila Joiosa (Marina Baixa) de 29 anys; Albert Petit Polo de Sabadell (Vallès Occidental), 29 Anys; Davinia Pérez Navarro de Terrassa (Vallès Occidental), de 29 anys; Joan Ancheta Folch de Granollers (Vallès Oriental), de 28 anys; Víctor Cabo Ruiz de Barcelona (Barcelonès), de 22 anys; Marc Ripollés Piqueras de Castelló De La Plana (Castelló) de 19 anys; y Javier García d’Alacant (Alacantí) de 15 anys.
Robert als 80
D’aquest il·lustre llistat podríem destacar tan l’experiència d’alguns dels seus històrics protagonistes, com la joventut d’altres; així com la presència gens menyspreable de noies i la diversitat dels punts de residència que ha estat un dels objectius de l’autor per tal d’oferir-nos  un treball de camp ampli, divers i força atractiu.

La lectura d’aquest llibre també ens portarà a múltiples reflexions personals sobre el món mod ja què els testimonis no obeeixen a un sol criteri sinó que es decanten per diverses combinacions d’estils musicals que van de la música negra fins a la psicodelia passant pel garatge o el mod revival, per anomenar-ne unes quantes de possibles.

Tot plegat fa d’aquest llibre un tractat imprescindible sobre el món mod al nostre país i de ben segur que més d’una de les històries explicades ens farà recordar la nostra pròpia i intensa experiència.

Robert Abella i Querol resideix al seu poble natal, La Sénia (Montsià), amb la seva muller i dues filles. Va estudiar magisteri, professió que exerceix. Ha estat propietari d’un del locals musicals nocturns més importants de les Terres de l’Ebre, anomenat Groovy, i Dj. Ocasional. 



Robert Abella a l'actualitat
El seu anterior llibre fou publicat l’any 2008 por Lenoir Ediciones amb el títol de “Revival Mod 1974-1988. Historia de un renacer”. Es tracta d’un complert estudi, anàlisi i recull de dades del revival d’aquest moviment, des de mitjans dels setanta a la Gran Bretanya fins la presència de mods a Espanya durant els primers vuitanta. Inclou una complerta repassada al grups mods de l’anomenat revival 79 així com les aportacions successives dels vuitanta.


“Revival Mod 1974-1988" és un llibre fet amb modèstia, sense    pretensions   innecessàries d'escriure una història definitiva però amb tota la fermesa possible, bon criteri i excel·lent redacció, d’aquell que va viure l'època amb passió i sobretot  avidesa de recollir la informació precisa per deixar constància, al cap d’uns anys, de l'inici de la seva actual i irreductible militància mod.


Ara, amb aquest segon llibre, titulat "40 mods de les nostres terres", Robert desperta una consciència col.lectiva al voltant d'un moviment social, cultural, estètic i profundament hedonista, mitjançant el testimoni de gran part dels seus excepcionals protagonistes.



Nota: pots seguir l'actualitat d'aquest llibre a un grup del facebook entrant aquí.           

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.