sábado, 26 de julio de 2014

Mn. Bramit Morera i els Morts més els Sonic Angels commouen en directe els feligresos tarragonins

Mn. Bramit i els Morts. Foto: Magic Pop
L’Espai Jove la Palmera de Tarragona fou escenari el passat dia 25 de juliol de 2014 de la primera i esperada trobada del Mossèn Bramit Morera i els Morts amb els feligresos tarragonins, seguidors tots ells i elles del rock and roll més obscur i primitiu que es pugui imaginar. Obriren la suculent cerimònia, uns anunciadors Sonics Angels qui, a ritme de garage rock i psicodèlia contundent, van revolucionar al considerable públic assistent, entre curiosos i fidels, amb els temes dels seus diversos treballs, en especial predilecció pel seu proper disc.

Sonic Angels, Foto: Magic Pop 
Organitzada per TarragonaJove, amb la col.laboració de l’Ajuntament i de Vórtex Produccions, entre altres organismes, la fascinant vetllada va culminar amb la intervenció del, sempre convincent com magnífic, Mossèn Bramit Morera qui embolcallat per uns excel·lents músics, els Morts, van interpretar els temes del seu primer Ep (2013) i també ens presentaren les cançons del seu proper àlbum previst a fer-se públic aquest proper mes de setembre de 2014. Un esplèndid repertori de cançons pròpies i versions memorables, entre proclames i romanços sinistres de temps immemorials.  Magic Pop hi va ser-hi i aquestes, que us aportem, són unes quantes reflexions possibles al voltant d’un concert ben especial gentilesa d’uns àngels sònics i uns morts ben irreverents.

Obertura sònica i psicodèlica

Sonic Angels, Foto: Magic Pop 
Els Sonic Angels ens oferiren un concert ben variat, pel que fa a les diverses influències que conformen el seu extens repertori, amb predilecció per presentar-nos els nous temes del  que serà el seu nou àlbum. Un treball que van començar a enregistrar, als seus estudis, aquest passat mes de juny de 2014. Es tracta de cançons consistents amb tocs psicodèlics entre descàrregues de hard rock dels setanta i un punt de punk gens menyspreable. Tot plegat els serveix per definir un estil propi força engrescador consegüent a un gran treball compositiu però també gràcies a un bon so en equip en el que destaca la potent guitarra del seu cantant principal però també una impertorbable secció rítmica de baix i bateria .  Al nostre parer, els nous temes, que porten per noms títols com “Fast Ana Easy”, “Stay Home Tonight”, “She’s the One”, o “South America” els podrien alçar a un lloc ben destacat dintre del panorama actual. Una repercussió que ben bé es mereixen després d’una trajectòria massa anònima en comparació a la gran feina  i devoció pel rock and roll que manté en forma a aquest poderós trio francès.  Cap a la part final del seu directe van recordar alguns dels temes  dels anteriors àlbums com per exemple “Hawai Forever” y Hardbreak” del disc de 2013, “On the Island of gosht Love” així com las cara B de l’esmentat “Heardbreak” titulada “When We’ll be easy”, o el “Lost Souls” del disc “Don’t mes with the angels”, entre altres.

Trajectòria dels Sonic Angels

Sonic Angels, Foto: Magic Pop 
Els Sonics Angels són una banda francesa formada l’any 2005 per Marc Hacquet (guitarrista,  vocalista), Sylvie Martin (baixista), acompanyats actualment pel baterista  Antoine Obitz qui substitueix a Stephane Doucerain entre altres anteriors percussionistes com Animal Dragon. Van residir durant una llarga temporada a Madrid on enregistren el seus primer treball i després es traslladen a Montpellier on creen un local, estudi i segell propi. Tenen editats quatre discos i el seu darrer disc de llarga durada porta per títol “On the island of ghost love” (2013) amb 11 temes enregistrats a Montpellier al febrer de 2013.

Sonic Angels, Foto: Magic Pop 
L’any 2005 treuen un maxi amb 8 temes titulat “Wild City Rock’n’roll” i l’any següent un àlbum amb Lola Product, segell independent de Montpellier, amb el títol de “Times are changing”.  Dotze temes enregistrats a Madrid amb l’ajut de Norah Findlay (Pleasure Fuckers, Sin City Six...) al seu estudi Rock Palace. L’any 2007 editen el seu segon disc amb Speed Records: “Learn, Love, Care and Celebrate”. Un disc amb 12 temes originals i 12 covers dels Stooges, Ramones, 13th Floor Elevators, Dead Moon, Neil Young, o The Undertones, amb 12 bateristes diferents.  El seu tercer àlbum “Don't Mess with the Angels” surt l’any 2010 amb Speed Records, enregistrat també als Subsonic Studios. Conté deu temes de “garage rock” amb tocs psicodèlics. Durant aquests anys han portar a terme diverses gires per Europa i Amèrica, i no és el primer cop que visiten Tarragona. Van actuar al festival Castanyasso l’any 2011. Estan preparant el que serà el seu nou disc.

Càntics dels fascinants Morts

Mn. Bramit i els Morts. Foto: Magic Pop
El concert que oferí Mn. Bramit Morera i els Morts a l’espai la Palmera de Tarragona fou, sens dubte, un dels millors directes que s’han pogut presenciar a aquesta ciutat, tan a nivell musical com teatral. Un directe impressionant i captivador, no només pel seu acurat conjunt de temes propis i adaptacions memorables, totes elles interpretades amb solvència i domini instrumental, sinó també per la seva enorme força visual arran d’una convincent interpretació dramàtica encapçalada pel seu “frontman”: Un espectacular Ramon Morera qui es lluí oferint-nos un personatge exepcional, el Mossèn Bramit, tan tràgic com divertit; ara bé, sempre embolcallat per una banda d’autèntic luxe.

Ja a la fulla informativa anomenada  “El Soterramorts”, (número 17) que la banda distribuí entre els presents abans de començar el concert, es diu: “Els Morts i Mn. Bramit quan són a Tarragona, són a casa. És una ciutat que sempre ens ha resultat inspiradora, declarava Mn. Bramit que ja de molt jove , al segle XIV s’acostava a la ciutat imperial atret per les històries de tortura i decadència de l’Imperi en una mena d’arqueologia truculenta i de busca d’identitat artística, o ja de més madur per compartir vetllades inoblidables jugant-me ànimes damnades ab el propi Satanàs al pot que duu el Seu Nom”.

Mn. Bramit i els Morts. Foto: Magic Pop
La banda interpretà  un repertori de coneguts temes propis i adaptacions, fetes principalment pel Marc Argenter a la música i el Ramon Morera a les lletres, que s’inicià amb l’original “Rei vestit de budell”. Li seguiren “Tot negre i Pelut” ("Black & Hairy" de David "Screaming Lord" Sutch); “L’home del sac” ("The Goo Goo Muck" de Ronnie Cook & The Gaylords); “No tinguis por de la foscor” ("Don’t Be Afraid Of The Dark" dels Sonics); així com temes propis titulats “Les Històries Naturals”; instrumentals coneguts com el "Tema dels Munsters";  o altres de propis com “El Tren de la Bruixa”. El concert continuà  amb  la grandiosa adaptació del "She’s Wicked" de The Fuzztones amb el títol de “És bruixa”, interpretada amb una brillant com psicodèlica extensió que precedí a un dels nous temes que s’inclouran en el proper 10” que editaran aquest mes de setembre. Ens referim al tema original  “Mesmerisme animal” que solen interpretar en directe amb les Mortettes. Es tracta del sensacional acompanyament femení de la banda a mode d’homenatge a la relació artística del Sam The Sham i les Shamettes.

Mn. Bramit i els Morts. Foto: Magic Pop
El directe avança amb una contundència i agilitat descomunal mitjançant les adaptacions del “Jezabel” ("Jezebel" de Marty Wilde); la “Caputxeta Vermella ("Lil’ Red Riding Hood" de Sam The Sham & The Pharaohs); “Xandall” (“Brand new cadillac” de Vince Taylor);  així com temes propis com “Nicomedes”, i “El tren de la Bruixa”.  Ja als bisos, el Mossèn i els seus Morts remataren la feina amb determinació, mitjançant un altre tema original del nou àlbum titulat “Tot s’aprofita”, dedicada a Enriqueta Martí, la coneguda assassina en sèrie de Barcelona entre finals del segle XIX i principis del XX; més la fantàstica “Sang i budells”  ("Louie, Louie" de Richard Berry) amb riff dels Sonics incorporat per acabar d’adobar-ho tot amb el milloret de cada casa.

Mn. Bramit i els Morts. Foto: Magic Pop
Veritablement, el concert fou magnífic de principi a fi. Comparat amb l’anterior cop que vam tenir el plaer de poder veure’ls i escoltar-los en directe a València al juliol de 2013 (+ info), creiem que la banda, tot i semblar-nos llavors impossible, ha guanyat molt en tots els aspectes: ja sigui en compenetració instrumental  com perfilant una posada en escena impecable. Un dels seus principals atractius genèrics es, al nostre parer, un domini absolut dels tempos escènics  dosificant la intensitat del directe al mílimetre per mantenir, en tot moment, ben aferrat l’interès dels espectadors. El so de conjunt fou perfecte, ben perfilat a nivell melòdic com rítmic. A més a més, tots i cadascun dels músics tingueren el seu merescut moment de glòria en solitari amb solos, sobretot de guitarra i saxo però també de baix i bateria. Completament bocabadats davant d’aquesta exhibició memorable de talent, no només vam poder gaudir d’un repertori apassionant sinó que també fórem testimonis d’excepció de moments extraordinaris carregats d’una intensitat esglaiadora  com quan el seu sorprenent frontmant es va rebolcar amb toga sobre suc de tomata com si fos sang, entre moltes altres exhibicions d'original teatralitat dignes de premi a una de les posades en escena més hilarant i captivadora de tots els temps del rock and roll.  

Trajectòria de Mossèn Bramit Morera i els Morts  

Mn. Bramit i els Morts. Foto: Magic Pop
Mossèn Bramit Morera i els Morts  tenen editat, fins el moment, un Ep de quatre cançons amb Discos Jaguar, filial de Monterey, del que pots llegir una àmplia ressenya al nostre Magic Pop si entres aquí. El disc fou enregistrat amb Josep Maria Arroyo, i Lluís Torralbo a la cripta del Mossèn al cementeri  de Montjuic  (Barcelona) el 20 de gener de 2013. L’artwork corre a càrrec de l’inefable dissenyador Marc Argenter i la fotografia de la portada és obra de Ran-el Cabrera. Les cançons, tant les versions com els temes propis, són producte de la destresa compositiva musical a càrrec principalment del seu guitarrista, Marc Argenter, i la creativitat literària del seu imaginatiu cantant  Ramon Morera, originari d'Oliva (València).

Mn. Bramit i els Morts. Foto: Magic Pop
Com ben bé saps, la banda està formada per Mossèn Bramit Morera, veu; Marc Aarghgenter a la guitarra; Edu Rocket, veus i saxo; Foll, a la bateria, percussions i veus; i Xavi Fernández “Von Toten” al baix en substitució del primer baixista  Xavi Rippa. Procedeixen d’altres bandes de prestigi com per exemple Ramon Morera (Orsini Sakers), Edu (Dirty Rockets), Xavi Rippa (Trons, Meows), Foll (The Del Hoyos, Meows, Walkysons, Sons Of Yeah...); Xavi Fernández “Von Toten” (Confidents) i Marc (Flashback Five, Trons, Confidents). Aquest mes de setembre tenen previst treure un 10" amb temes originals i versions.

Cal nomenar també que Marc Argenter ha muntat amb el Xavi Fernández, més Manolo Navarro (Canary Sect) a la veu; Javier Goti a la guitarra (Meows) i Joan Codina a la batería (Confidents), un altre projecte anomenat The Ratkellers, grup amb les maneres d’uns entregats Beatles a la primera època d’Hamburg, o d’uns Kaisers, per citar uns referentes.  El nom dels Ratkellers deriva del local on tocaven els Rutles a la seva etapa a Hamburg.  A l’igual que el combo del Mossèn Morera i els seus Morts, els Ratkellers també tenen previst treure un disc, en el seu cas un Ep de debut, aquest mes de setembre de 2014.

1 comentario: