lunes, 22 de septiembre de 2014

Mots de pop poderós a càrrec d’un nou quintet barceloní de músics experimentats

Portada Ep 
Existeix un tipus d’usuari de les anomenades llengües en perill d’extinció que no se sent obligat a mediatitzar els seus gustos per complir amb les consignes d’unitat patriòtica. Es a dir, éssers no menys intel·ligents que saben molt bé què és la minoria marginal dintre de les majories normalitzades. Persones que gestionen la seva creativitat al marge de maniobres mercantilistes encoratjades per gurus contemporanis que solen presumir d’integritat nacional però que són sospitosos de cercar un enriquiment personal que, automàticament, deixa de ser patriòtic un cop l’ingressen al seu compte corrent. Doncs bé, dintre d’aquest grup malauradament no inclòs en les prioritats de la massa enfervorida pel moment històric, hi trobem un bon grapat d’artistes catalans i catalanes que no sonaran habitualment per les emissores nacionals, ni faran la sintonia de l’estiu per a TV3, ni els hi interessen les cançons per a foc de camp amb ukelele, ni seran amics íntims de les productores audiovisuals de la Generalitat, ni tocaran als actes oficials de la diada. Es tracta de projectes menystinguts pels canals de distribució institucionals que no renuncien al seu somni artístic i aconsegueixen demostrar, mitjançant el seu fantàstic treball creatiu, que el català és una llengua absolutament aprofitable per cantar rock and roll o power pop com és el cas d’aquesta nova formació que et presentem anomenada Mots.


Fotos: Marta García
Mots és el nom genèric al que han recorregut cinc músics catalans per crear l’any 2013 a Barcelona un projecte de pop poderós en català. Són Àlex a la veu principal, Guifré a la guitarra, Edgar al baix, Laia als teclats i Roger a la bateria. Anteriorment havien tocat en altres bandes com Skatalà, Lost Men Service, Dr. Calypso, Pilseners, FrontPilsen, o en agrupacions menys conegudes de blues i jazz. Tenen enregistrat un Ep que pensen editar tant aviat com els hi sigui possible. En formen part d’aquest disc quatre cançons que porten per títol genèric “Toca despertar”, títol d’un dels temes al que acompanyen tres  més amb els nom de “El teu record”, “Marxo” i “Paraules”. El disseny de la portada és obra de Txarly Brown (Dr. Calypso...) i les fotos són de Marta García.Les cançons

“Toca despertar”, obre el disc i ho fa amb la seguretat d’un grup que té les idees molt clares, que transpira referents ben arrelats  però que també aporta un punt de vista personal molt enriquidor. El començament és pletòric: jocs de guitarra i baix amb recolzament de teclat marcat amb destresa per la bateria. Els Mots fan seus els esquemes del powerpop amb el propòsit de començar de nou mitjançant aquest projecte i ho fan amb una excel·lent formació encapçalada per una veu principal fabulosa acompanyada per detalls de guitarra molt ben emprats en els moments oportuns i una secció rítmica ben ferma. Al marge de les “paraules de fum que no diuen res”, recuperen moments personals en temes brillants com “El teu record”, una altra fantàstica exhibició de melodia i rítmica conjuntada amb ràbia col·lectiva però també amb emoció personal. Un tema ideal per guanyar fans con també ho és la següent cançó. Un termps de guitarres ben marcades, veu exquisida i cors que contribueixen a omplir l’espai sonor. “Marxo” es tal i com indica el seu títol una cançó de fugida amorosa, que serveix fins i tot “per no recordar ni el teu nom”. Els Mots resulten força encisadors amb  crescendos elèctrics reforçats per un seguit de cops precisos de percussió. Per acabar, més “Paraules”, un tema més obscur que els situa també com a hereus privilegiats del so after punk britànic desl vuitanta. Un tema enèrgic amb una bona tornada que, sense dubte, obtindrà de l’oient una reacció immediata de satisfacció. Parafrasejant la lletra, ens transporta a tots plegats a un destí ben encoratjador.              

Reflexió final 

Tot i la considerable trajectòria d’aquests músics, m’ha sobtat, amb evident satisfacció, l’alt nivell compositiu i interpretatiu d’aquests temes. Són cançons rodones de melodies atractives, ritmes executats mitjançant una gran professionalitat, lletres ben treballades i, tot plegat, executat amb molta cura i emoció mitjançant una veu i una instrumentació molt ben conjuntada. Com a membre d’aquest minoria “residual” al marge de la música previsible interpretada en la meva llengua materna, em sento molt cofoi  de fer-ne ressò de bandes com els Mots que, no tant sols ens allunyen de la uniformitat sota criteris de supervivència, sinó que aporten un projecte diferent i normalitzat amb el país però també amb l’originalitat, un factor de caire més internacional si s’escau com és el cas d'aquest nou projecte català de power pop.

Nota: Pots escoltar els temes al bandcamp. El 4 d'octubre tenen previst actuar a la Masia de Can Feliu, centre cívic de Sant Quirze del Vallès, acompanyats d'un grup local i els Soulsystem Dj's (+ info). Després, l'11 d'octubre toquen a l'Scooter Run Party al Rocksound Bar de Barcelona amb els Corrigans i els Urgents Kicks més HC Scooter Crew Dj Selectors ( + info).

No hay comentarios:

Publicar un comentario