martes, 6 de agosto de 2013

Tot i el pas del temps, Dr. Calypso sempre endavant amb sons jamaicans per la gent del carrer

Portada del disc 2013
Deu any després del seu darrer disc d’estudi, Dr. Calypso tornen a oferir-nos aquest 2013 un nou Lp titulat “Sempre Endavant” editat en format Cd per Propaganda pel Fet! i en vinil per Daily Records.  A aquestes alçades, el nom d’aquesta banda catalana forma part ineludible de l’imaginari musical del nostre país. Aquesta honorable categoria, que si em permeteu no hauria d’anar més enllà d’una frase recorrent i mediàtica, no resulta tan senzilla i innocent com podria semblar. Curiosament, comporta també un considerable nivell de contradicció gens menyspreable. D’una banda, no implica necessàriament que tots els fans del Dr. Calypso,  també ho siguin de la immensa cultura jamaicana. Però d’altra banda, no us penseu que tota l’escena catalana de ska, reggae, o rocksteady, els consideri una formació magistral.  Fins i tot, no falta qui s’atreveix a negar-los-hi la categoria de banda de referència, que ben bé es mereixen, adduint que tenen un excessiu tarannà festiu.  En realitat, tant uns com altres utilitzen mesures errònies, al nostre parer, per analitzar aquest veterà projecte musical.  La principal força d’aquesta banda no és que s’expressin en català, també ho fan en anglès com ho han fet en castellà, inclosos alguns instrumentals antològics, sinó que, malgrat l’inexorable pas del temps, segueixen fent el que volen, cantant per a la gent del carrer amb bones melodies d’arrel jamaicana i amb un so propi que ha creat escola.  Aquesta és la seva millor virtut i en aquest nou álbum la posen de manifest un cop més amb un resultats extraordinaris. 

Amb Laurel Aitken

Els Dr. Calypso van començar l’any 1988 a Barcelona tocant versions de grups jamaicans com The Skatalites, Prince Buster, The Maytals, The Ethiopians, així com adaptacions de  temes  de bandes de la 2-Tone anglesa com The Specials.  Amb el nom de Dr. Calypso and the Barcelonians van debutar el 18 d'abril de 1989 a una festa que van organitzar amb el nom de ReggaeSunsBoiPlash.  Els primers temes propis es van recollir a una maqueta i un recopilatori de ska estatal: "Latin Ska Festa" (Sock it, 1990). L’any 1990 realitzen la seva primera gira per Euskadi i comencen a actuar per arreu Catalunya. Un anys després ja toquen per Europa i el 1992 formarien part del cartell de prestigiosos festivals. Tot seguit enregistren el seu primer Lp, titulat “Original vol.1” (Tralla, 1993).

Durant els anys següents segueixen triomfant als millors escenaris fins que l’any 1996, després d’un single amb el tema “Maria” ( Capità Swing 1995), surt el seu segon treball discogràfic “Toxic Sons” (Operative Productions, 1996) amb el que incorporen altres sons caribenys.  Toquen per l’Estat espanyol, continuen fent gires per Europa i l’any 1999 treuen el seu tercer disc “Barbarossaplatz” (K-Indústria Cultural, 1999) amb el productor Ekki Maas, especialista en grups de ska, o la famosa vocalista jamaicana Doreen Shaffer.


Portada de l'Ep 2012

"On tour" (K Indústria Cultural 2000), fou gravat en directe a la sala Bikini de Barcelona. Recopila els seus deu primers anys de carrera on el ska es barreja amb el calypso, funky-soul, rocksteady, reggae, dub, samba-reggae o soul clàssic. “Mr. Happiness” (K Indústria Cultural 2003) fou el seu següent disc d’estudi al que seguiren un parell de recopilatoris fins que l’any 2012 veu la llum un single amb Propaganda pel Fet!, titulat “Endavant” amb l'esmentat tema i les cançons "L'home enigmàtic" més "La sirena del taulat", com a avanç d’aquest nou treball que te presentem.

 El disc fou enregistrat, al maig del 2012 i al març del 2013, a Red Bell Studio per Marc Tena que s’ha encarregat de la  producció amb el guitarrista del grup, Jordi Manyà.  Tena també ha aportat percussions i veus. Jaume Cuadrada aka Mr. Freak Ska i Joan Garriga (La Troba Kung-Fú) han cantat a "A Waikiki Beach" i a "La Sirena del Taulat". El disseny del nou CD i les fotografies que l’acompanyen són obra, un cop més, del seu habitual col·laborador gràfic, Txarly Brown. Prer primer cop, apareix una foto seva a la portada i ubicada a un escenari molt corrent com pot ser una parada del Metro de Barcelona. Ambdues circumstàncies denoten el valuós component popular i interpersonal que comporta aquest nou àlbum.  Cal nomenar també que l'edició del disc va comptar amb l'ajut del micromecenatge, i que amb el vinil, es va etiquetar una remesa commemorativa i limitada d’ampolles de cervesa de la marca Guineu. 

Dr. Calypso al Metro de Barcelona

“Sempre Endavant” ha estat enregistrat pels components del a banda: Sergi “Xeriff” Monlleó y Lluis “Luismi” López, veus;  Iñaki Álvarez, baix; Lluís Sisocoraiuta (nou baterista) i Javi F. Peña, bateria; Fernando “Damned” Poza i Jordi Manyà, guitarra; Pablo Quiroga, piano i hammond; Jordi “Jorgito” Romero, trompeta; Enric Grau, trombó; i Raul Lázaro saxo tenor.

Les cançons

El disc arranca amb “Live Together”, un clàssic ska marca de la casa que esdevé un tema festiu amb un bons arranjaments de metall, molt ben definit rítmicament i amb alguns detalls de qualitat, que sorgiran arreu del disc, com un solo d’orgue en aquest cas. Li segueix “El pas del temps” amb un bon toc de trombó, que destaca entre una bonica melodia marcada per un precís sincopat i un aire llatí també força habitual en el mestissatge musical d’aquesta banda. “Ment Positiva” és el títol d’una cançó ràpida ideal per “sobreviure a la fatalitat, amb una teràpia grupal, per canviar la realitat amb fraternitat”. La banda demostra una excel·lent conjunció instrumental amb veus convincents  que durant tot  l’àlbum ens donaran moltes mostres d’un domini vocal d’enorme alçada.

A continuació ens ofereixen “La sirena del taulat”, fent honor a la Barcelona captivadora i màgica, la que cal recorre “xino-xano”, però sense caure en solucions musicals fàcils i obviant arranjaments arxiconeguts, sinó adaptant la lletra a conceptes rítmics propis del calypso. “Anem als Encants” és un altre dels seus temes més costumbristes, que com a tal cal ser gaudit. Musicalment aporta una visió skatalítica molt en la línea de la 2-tone i una interessant visió multicultural.  El següent tall porta per títol “What I’m doing Wrong” i aporta un toc de soul, amb originals metalls, i un consistent pedal d’orgue entre ritmes ben entrellaçats i un bon solo de piano. La cara A acaba amb un instrumental reggae en la millor línea dels anys setanta amb el que exemplifiquen un domini extraordinari del gènere. 
Dr. Calypso preparats per al directe

La cara B comença amb una elegant mescla de ska i jazz per musicar un dels temes més emblemàtics, “Gent del carrer”, on ens deixen clar que “som com som, brètols i divertits, normals i corrents, tampoc aspirem a molt...” amb un parell de solos de saxo i piano molt ben definits. “L’home enigmàtic” és un altre dels exemples de la seva visió skatalítica a,mb molts deixebles. Un tema ràpid amb un piano imaginatiu que dona pas a “Tribut a Natxo”, en record de Natxo Romero Frías (n. 1958 – d. 2010), multiinstrumentista que havia estat membre de la  banda, entre altres como la Orquestra Encantada,  Skatalà, Fenicians i Root Diamoons. El disc està dedicat a la seva memòria i a la de l’Uri Matheu. En aquest tema destaquen tots i cadascun dels músics amb intervencions tan sentides com estel·lars de trompeta fronterera, trombó calorós, més un saxo y piano jazzy, sempre acompanyats per una secció rítmica de baix y baterista impecables.

Segueix  la cançó “Una trama negra i criminal”, un tema de soul i fins i tot amb tocs de “mod revival” fent honor a la Barcelona al marge del turisme de masses, la ciutat obscura protagonista de la novel·la negra amb els seus personatges i barris marginals, corrupteles, sirenes de policia, i sospitosos entre la ficció i la realitat.  El següent tall del disc és una  versió toasting de “A waikiki Beach”  amb la intervenció estelar de Mr. Freak Ska qui repassa la trajectòria de la banda. Després ens ofereixen “Mr. Walker”  amb, de nou, els tocs de calypso com a part fonamental de l’arranjament, construint un bon tema ballable. Tanca aquest completíssim disc  una magnífica cançó anomenada “Endavant” on s’ajunta la gran capacitat d’aquesta banda per crear himnes emotius mitjançant una melodia poderosa i un acompanyament rítmic fascinant. A destacar també un excel·lent solo de guitarra i una bona andanada de missatges de supervivència en contra del conformisme i la depressió existencial: “lluita i reivindica el que et pertany”... “solidaritat amb el que ha tingut un mal any”... “tu decideixes el teu destí”... “tingues empenta”...”no esperis que els astres et marquin el teu destí”...

Dr. Calypso en viu
                 
Dr. Calypso van començar fent versions clàssiques jamaicanes i durant 25 anys, ens han ofert un extens repertori de temes propis, al que han afegit tocs de calypso, soul y funk...Han compartit escenari amb gran part dels més grans del reggae i l’ska, i no sembla que estiguin disposats a deixar-ho córrer; si més no, el nom genèric  del seu nou treball ho deixa ben clar perquè, com remarquen ells mateixos al darrer dels temes de l’àlbum: “tu tens la clau per arribar lluny”.  I aquesta empenta no hauria de patir les contradiccions que mantenen a aquest país dividit mediàtica i maniàticament entre aquells que estimem només la música, sigui quina sigui,  mentre es canti en català però mai en castellà; i els qui també estimem la música però no són capaços d’entendre que el català és un idioma perfecte per cantar qualsevol estil, incloses les arrels jamaicanes. Entre uns i els altres, Dr. Calypso fan el que volen, al marge de partidismes,  i és així com han aconseguit seguir,  “sempre endavant”, títol més que encertat per aquest nou disc que et recomanem tant per passar una bona estona ballant així com per escoltar fascinants cançons que et tocaran la fibra sensible en força ocasions.   

Nota: Pots comprar el disc en vinil o en Cd a Daily records.

4 comentarios:

  1. No t'ha faltat dir res! Boníssima crítica com sempre... Jo vaig col.laborar en el verkami perque treiessin el disc, no m'ho vaig pensar en quan ho van dir... Per mi també són una de les millors bandes de ska, 20 anys seguint-los i que per molts anys segueixin tocant...
    Salut i Ska!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies pel comentari, Myr!!!. Doncs sí que m'he deixat de comentar que el disco també fou realitat gràcies a la col.laboració de molts i moltes fans que van ajudar mitjançant el Verkami. Salut i Ska també per a tu!.

      Eliminar
  2. Son molt grans els Calypso!! Amb el nou disc Sempre Endavant queda molt clar el control sobre la musica jamaicana i en fi... son la canya! Emociona tants anys a aquest nivell!!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Completament d'acord amb el teu parer, gràcies pel comentari... és un disc molt emocionant!.

      Eliminar

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.