miércoles, 25 de febrero de 2015

Mots per a quan “Toca despertar”, Ep amb quatre brillants temes de pop poderós en català

Portada Ep 
Mots es una nova banda catalana que Magic Pop et presentava al mes de setembre de 2014 poc abans que editessin, amb el segell Discos Incisius, un Ep de debut sota el títol genèric de “Toca despetar”. El disc ja està disponible amb quatre cançons de melodies i ritmes encisadors on, d’entrada, es posa de manifest tan l’experiència d’alguns dels seus components com les evidents possibilitats interpretatives dels més novells.  Des d’un ampli ventall de referents, els Mots aporten una visió imaginativa al pop poderós de qualitat, en aquest cas interpretat en català. Hi afegeixen unes ganes  plausibles d’agradar a un públic heterogeni en el que tenen cabuda no tant sols els amants dels sons new wave de finals dels setanta a vuitanta sinó també qualsevol oient disposat a enriquir el seu espectre de filies amb nous sons força creatius i emocionants.

Trajectòria 

Mots. Foto del seu facebook
Mots és el nom al que van recòrrer cinc músics catalans per crear l’any 2013 a Barcelona un projecte de pop poderós en català. Elles i ells, dues noies i tres nois, són Àlex a la veu principal, Guifré a la guitarra i veus, Edgar al baix, Laia als teclats i Roger a la bateria. Anteriorment havien tocat en altres bandes com Skatalà, Lost Men Service, Dr. Calypso, Pilseners, FrontPilsen, o en agrupacions menys conegudes de blues i jazz. Aquest Ep ha estat enregistrat als estudis de Marc Thió (Barcelona) entre maig i juliol de 2014, qui s’ha encarregat també de mesclar-lo i masteritzar-lo. La banda es autora de les lletres i la música, així com també de la producció. El disseny de la portada és obra de Txarly Brown (Dr. Calypso...) i les fotos són de Marta García. Es tracta d’imatges de l’edicifi mediaTIC  a Barcelona, obra de l’arquitecte Enric Ruiz Geli. A l'interior de la carpeta estan incloses les lletres de les cançons i un cupó de descarga a la web de Daily records.

Les cançons 

Mots. Foto: Marta García 
“Toca despertar”, obre el disc as la seva cara A i ho fa amb la seguretat d’un grup que té les idees molt clares, que transpira referents ben arrelats  però que també aporta un punt de vista personal molt enriquidor. El començament és pletòric: jocs de guitarra i baix amb recolzament de teclat marcat amb destresa per la bateria. Els Mots fan seus els esquemes del powerpop amb el propòsit de començar de nou mitjançant aquest projecte i ho fan amb una excel·lent formació encapçalada per una veu principal fabulosa acompanyada per detalls de guitarra molt ben emprats en els moments oportuns i una secció rítmica ben ferma. Al marge de les “paraules de fum que no diuen res... avui busco despertar i fer el meu temps... començar de nou... toca despertar”.   Moments personals a temes brillants com “El teu record”, una altra fantàstica exhibició de melodia i rítmica conjuntada amb empenta col·lectiva i emoció desfermada.  Cançó de desamor en la que la protagonista li deixa ben clar a l’ex que “jo no vull tornar-te a veure... sempre és la mateixa història... però ja no pots dominar-me, la meva ànima ha guanyat”.

Mots al Rocksound. presentació 11-10-2014
Ja a la cara B, ens ofereixen un temps de guitarres ben marcades, veu exquisida i cors que contribueixen a omplir l’espai sonor. “Marxo” es tal i com indica el seu títol una cançó de fugida amorosa, que serveix fins i tot “per no recordar ni el teu nom.. vull esborrar-te del meu cor, oblidar-te, perquè sé que mai et tindré amb mi”.  Els Mots resulten força captivadors  amb  crescendos elèctrics reforçats per un seguit de cops precisos de percussió. Per acabar, més “Paraules”, “plenes de ràbia, de rancor, amables o trencant cors”. Un tema més obscur que els anterior i que els situa també com a hereus privilegiats del so after punk britànic dels vuitanta. Un tema enèrgic amb una bona tornada que, sense dubte, obtindrà de l’oient una reacció immediata de satisfacció. Parafrasejant la lletra, ens transporta a tots plegats a un destí ben encoratjador.            

Reflexió final 

Mots. Fotos del seu facebook 
Tot i la considerable trajectòria d’aquests músics, m’ha sobtat, amb evident satisfacció, l’alt nivell compositiu i interpretatiu d’aquests temes. Són cançons rodones de melodies atractives, ritmes executats mitjançant una gran professionalitat, lletres ben treballades i, tot plegat, executat amb molta cura i emoció mitjançant una veu i una instrumentació molt ben conjuntada.  Al marge de la música considerada adient per sonar als mass media audiovisuals catalans, almenys a aquells que depenen directament de la Generalitat, els Mots ens ofereixen un pop poderós interpretat en la nostra llengua materna mitjançant uns arranjaments propis que els allunyen de la uniformitat mediàtica institucional. El seu també és un projecte que va més enllà de la circumstància idiomàtica  en el moment que han escollit, amb molt bon criteri, vehicular les seves inquietuds musicals i temàtiques tenint en compte uns referents que recuperen la vitalitat del pop de finals dels setanta i vuitanta. Tot plegat fa d’aquests Mots, una de les iniciatives més enriquidores de l’escena actual del powerpop, a Catalunya però també a nivell internacional.    

Nota: Pots escoltar els temes al bandcamp. També pots adquirir una còpia de l'Ep a la web de Daily Records

No hay comentarios:

Publicar un comentario