viernes, 20 de noviembre de 2015

Trau presenta al Born de Barcelona “Déu Vos Guard”, reivindicatiu i emotiu popsike català

Els Trau al Born de Cançons. Foto: Eva Ferrera
Els Trau presentaren dijous dia 19 de novembre de 2015, a partir de les 20:00 hores, el seu primer disc titulat “Déu Vos Guard” (Discmedi 2015) dintre del cicle de concerts del centre cultural del Born a Barcelona.  La formació catalana va fer un repàs als temes d’aquest gran treball de popsike on el costumari català i la realitat quotidiana es fonen mitjançant arranjaments lisèrgics d’arrels sixties que transmeten una enorme sensibilitat.  La formació de quartet va comptar per l’ocasió amb l’inestimable col·laboració d’una secció de vent més un grup de grallers. Tots plegats ens van oferir  una interpretació acurada i emotiva del seu captivador repertori amb una successió de cançons impecables que desperten els sentits i embolcallen les ànimes al temps que ens conviden a ballar mitjançant ritmes encisadors.     

Els Trau. Foto: Eva Ferrera
Abans que res, cal tenir en compte que es tractava d’un concert de presentació del disc i, com a tal, fou ideat pels seus factòtums.  Dintre d’aquest context s’entén una rica escenificació farcida de detalls de festa major, rodolins de presentació, una original bossa amb serpentines més una surrealista careta i fins i tot un tast de vins a final de l'acte. Pel que fa a la sonorització, fou certament mesurada amb cura, fins i tot de vegades potser massa, encara que, malgrat alguns moments puntuals,  es va portar a terme, de forma genèrica, mitjançant un bon treball professional. Gràcies, precisament, a l’habilitat d’un dels responsables del so, vam poder gaudir del concert perquè, al poc de començar el directe, la baixista va patir un problema amb el jack del seu Höfner, una situació inesperada que va fer perillar la nit, però que afortunadament fou solucionada gràcies a la destresa pel tècnic. Després d’un breu temps d’espera, el concert va continuar i el nombrós públic assistent, entre familiars, amics, i seguidors, gaudirem d’una nit màgica sentint el flamant repertori i ocurrències diverses d’uns inspirats Trau.  Instrumentalment,  cal destacar una enorme secció rítmica amb magnífiques línies de baix i bateria tenaç, dues veus principals tan adients com captivadores recolzades per  uns cors estratosfèrics, més un guitarrista que va anar guanyant protagonisme, a mesura que avançava el concvert, amb solos i moments rítmics apassionants, més una secció de dos saxos alhora que flautistes més trompeta oferint-nos acompanyaments i frasejos solistes d’antologia.

El repertori 

Pau Torrens. Foto: Eva Ferrera
Durant el concert van articular les cançons del seu primer disc "Déu Vos Guard" més un parell de no incloses que són "L’últim Tren” y “Alça’t amor del  fang” . Després d’una intró pel començar a caldejar  l’ambient, sentirem el tema “I es vostè”  amb la seva tranquil·litat i dolçor lisèrgica més la captivadora tornada de "L´últim tren". Amb les ulleres per caçar estrelles, gaudírem  de “85 estels” on destacà una fonamental part de metalls procurant-nos una seqüència pròpia de la millor black music amb arrels sixties, més els arranjaments sensuals fent-nos pessigolles dels “Grans Mags” així com l’“Alça’t  amor del fang” amb lletra del poeta Jordi Duran.  

També es va poder escoltar “No et  posis vermella”  amb els seus riffs tan “stonians”;  més el ben conegut “Borinot de Bardissa” on destaquen notables canvis de ritme i alguns  moments estel·lars de guitarra; seguida per la cançó de la “Remei” , mescla de coqueteria pop i veus surfers a lo Beach Boys; i el “Cant de quan la sang ens bull”, fascinant mig temps reivindicatiu, amb influència dels Beatles més revolucionaris, que ens va posar els pèls de punta amb uns jocs de veus certament sensacionals.

Jordi Bastida. Foto: Eva Ferrera
El concert també va tenir meravellosos moments intimistes amb cançons tan emotives com  “Canto per tu” interpretada amb guitarra acústica, flauta i la veu solista del seu baterista, així com d’altres més contundents com per exemple el “Fills de 7 pares”, una altre cançó  reivindicativa amb tot el poder del blues més visceral i profund, o el “Faig tronar” de marcat baix i orgue imaginatiu  construint una marxa d’aires country i instro.

A les acaballes del brillant concert, ens delectaren amb “El Jardiner Verd” mitjançant fabulosos recorreguts instrumentals lisèrgics rememorant la tradició de pop folk àcid dels setanta a ritme ben marcat, més l’engrescador “Somni de festa Major”  amb nova presència memorable dels vents més els grallers, i finalment un dels temes principals del disc de presentació, un “Blau, net i clar”. Una cançó de fascinant pop lluminós que tancava una sessió en directe  francament encisadora amb moments apassionats que ens van fer sentir tant en família així com part indissoluble d’un macrocosmos oníric embolcallant el costumari festiu català sense oblidar l’empenta reivindicativa que ens posa de peus en terra envoltats per l’angoixant realitat social actual. Tot plegat fa d’aquesta banda una de les millors propostes de popsike tan dintre com fora del nostre àmbit lingüístic. 

Trajectòria

Xavi Artigas. Foto: Eva Ferrera
Trau és una banda de Sant Boi de Llobregat formada per Núria Botia al baix i veus; Pau Torrens a la bateria i veus; Jordi Bastida a la guitarra i Xavi Artigas als teclats i veus. Són músics experimentats que han format part de grans bandes santboianes com Les Phillippes, en el cas de Pau Torrens i Xavi Artigas.  Com recordareu,  foren un dels grups catalans de pop més creatius de la dècada dels dos mil amb gran discos com "Philantropic Philantropy" (2003); "Les Philippes & The Empty Characters" (2005) i “Odisea Ultramarina" (2008).  Pau i Xavi es van afegir al projecte Mel de Ismael Inarejos on també va tocar la baixista Núria Botia. Finalment els Mel  es van separar cap a l'any 2012.

Núria Botia. Foto: Eva Ferrera
Els Trau van enregistrar al 2013 uns quants temes propis de pop psicodèlic, a  La Cambra, a Sant Boi, amb l’ajut de  Ricard Ros del Riu, banda de folk del Baix Llobregat.  Es tracta de les cançons “Borinot de Bardissa”, “Somni de Festa Major”, “85 estels”,  “Cant de quan la sang ens bull” o “L’últim Tren”.  Menys aquesta última,  les altres cançons, tornades a enregistrar,  s’han inclòs al seu primer àlbum editat aquest 2015 per Discmedi amb el títol genèric de “Déu Vos Guard”.  Com ben bé sabeu Trau va guanyar el Sona 9 2014 a una final en directe celebrada  l’11 de novembre a la sala Apolo de Barcelona.  El disc de debut es va gravar al juny de 2015 als Bucbonera Studios  de Caldes De Montbuy, per Tomàs Robisco qui també va dirigir la producció amb la col·laboració de la banda.  la masterització es va portar a terme a Ultramarinos Mastering. De l’artwork  i fotos, més els vídeos del nou disc, s’ha encarregat també la Júlia Quintana.


Els vents de Trau. Foto;: Eva Ferrera 

Per últim, cal destacar que pel concert han comptat amb la col·laboració d’una secció de vent formada per Genis Bou al saxo i flauta, Pau Vidal al saxo i flauta, els dos dels Gramophone Allstars, més Miquel Rondan a la trompeta.

Nota: Les fotos quer il.lustren aquesta ressenya són de l'Eva Ferrera a qui vull agrair efusivament la seva col.laboració. Cal afegir que, amb aquest reportatge, s'incorpora a l'equip de redacció del Magic Pop. A continuació, més instantànies del concert:


Ulleres per veure estels. Foto: Eva Ferrera
Guitarres àcides. Foto: Eva Ferrera 
El capgròs lisèrgic. Foto: Eva Ferrera 
Amb els rodolins. Foto: Eva Ferrera


2 comentarios:

  1. Que bons els Trau! M'hauria agradat molt anar a aquest concert, però finalment em va ser impossible...

    ResponderEliminar

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.