jueves, 24 de marzo de 2011

El baterista dels Eurogrup, Juan Adriano Barras, recorda el seu pas per la mítica banda catalana

Adrià a l'any 1963
Amb motiu de la reunió d'una part dels Eurogrup per tocar al Segon Aplec Modernista del Barcelonès el 25 de març de 2011, el seu baterista original, Juan Adriano Barras Rojo, ens ha escrit per explicar-nos alguns records sobre aquesta mítica banda i així, de pas, puntualitzar algunes dades força importants sobre la seva història. Aquest és el text que volem compartir amb tots vosaltres, però abans permeteu-nos manifestar-li el nostre més sincer agraïment pel seu inestimable testimoni.

Hola, em dic Juan Adriano Barras Rojo, sóc nascut l'any 1947 a Madrid, i vaig ser el baterista dels Eurogrup. Vaig entrar a tocar a la banda quan es deien els Fenix, a finals de 1966, perquè el seu baterista, Roberto Piqué va tenir que deixar la música degut a raons d’estudis o treball, no ho sabria dir. Abans d’entrar als Fenix, jo havia tocat al grup Los Safem així com un bon grapat d’agrupacions de beat sense grans arrels. Als Safem també militava el cantant dels Eurogrup, Jaume Miquel.


Els Safem (1966) amb Jaume i Adrià al fons
Amb els Fenix continuàrem tocant durant, més o menys, mig any fins que ens varem presentar a un concurs que guanyàrem. El premi era gravar un disc i es podia escollir en català per a Concèntric o en castellà per a Belter. Com tothom sap, escollirem en català. El motiu, almenys per part meua, foren les meves conviccions catalanistes.  

El nostre manager i representant ens va reunir i ens recomanà que canviéssim el nom del grup perquè els Fenix no era prou “comercial”. Vam estar parlant-t’ho i discutint-ho a la nostra seu, la sala de “Los Discos Voladores” de Gràcia (Barcelona) fins que ens varem decidir per Eurogrup. Aquell nom m’agradava perquè a banda de les meves idees catalanistes també m’atreia una visió europeista i més encara en els anys de dictadura que estàvem vivint. Aquell nom també ens hauria servit per anar a tocar per Europa, si hagués arribat el cas  
Eurogrup 1967, Adrià amb ulleres

La banda estava formada per Jaume Miquel (cantant), també anomenat el Xino, Víctor Escudé (guitarra solista), Ferran Barrachina (guitarra rítmica), Joan Salvador (baix elèctric) i jo mateix, Juan Adriano Barras (bateria), i no Borrás com gairebé sempre em confonen. Després d’un temps, el nostre guitarrista rítmic, el Ferran Barrachina, va tenir que deixar-ho per raons laborals i es va incorporar Ovidio Gutiérrez amb el que gravàrem el segon disc. Vaig deixar el grup per qüestions personals amb un dels membres, precisament amb l’Ovidio. Un malentès per la meva part i que després de demanar-li disculpes, ell ho ha oblidat demostrant de la bona pasta que està fet. Ara som ben amics. Llavors es quan van unir-se als NO, per crear els Eurono. L’any 1968 també vaig tocar amb els Pioners per suplir al seu baterista.

Després dels Eurogrup, l’any 1969 vaig anar al servei militar i la meva relació professional amb la música va cessar fins als vuitanta que col·laboraria amb els Cotofluix en un disc editat l’any 1984.  Tres anys després, 1987, aniria a viure a Menorca on resideixo i continuo vinculat al món musical, concretament al jazz. 

Eurogrup 1967
Totes aquestes dades venen al cas per deixar ben clar qui va formar part del grup i qui no va ser-hi mai ni als Eurogrup ni als Eurono. Em aquesta propera reunió no tocarem ni Víctor Escudé, ni Joan Salvador ni jo mateix. Tots tres residim a les Balears: Joan, excel·lent baixista encara en actiu, viu a Mallorca, Víctor a Eivissa i jo a Menorca on des de fa 23 anys toco al club de jazz del Casino de Sant Climent i sóc membre de la "Menorca Swing Band".

Cal destacar també que aquest passat mes de gener de 2011, organitzat per l’Associació Retro de Sant Antoni, es va fer un homenatge als Masters, que va actuar entre 1965 y 1967 a un local de Sant Antoni, llavors anomenat la Gitana, després Zoom Zoom, i actualment Hoogan’s Rock. Los Masters era una banda de músics de Barcelona que tocaven bàsicament temes dels Beatles, Rolling Stones, o Spencer Davis Group. La primera formació foren el cantant Michel (Miguel Galera), el baix Toni, el batería Manuel, més els nostres guitarristes Ovidio i Víctor. L’any 1967 es van separar i els seus components van continuar diferents camins. Durant aquest gran concert d’homenatge, els originals Eurogrup tocàrem també alguns dels nostres temes.

A l'actualitat, 2011
En definitiva, dels originals Eurogrup només estaran tocant a Barcelona el dia 25 de març el cantant Jaume Miquel i el guitarrista rítmic, Ovidi. Suposo que la distància ha estat la raó que ha fet que no contessin amb nosaltres per a la reunió. Personalment els desitjo tot el millor però crec que calia aportar dades fidedignes de com es va formar el grup i sobretot qui hi va ser-hi i qui no.

Personalment, tinc que dir-vos que el meu pas pels Eurogrup fou un dels moments musicals més importants de la meva vida i guardo com un record molt emotiu del dia que la meva mare va venir a veure’m tocar a Mataró. 

Portada del Ep de 1967
Nota: Eurogrup fou un dels grups més originals de finals dels seixanta. Es van formar a Gràcia (Barcelona) i van durar un parell d’anys durant els quals van enregistrar un Ep i un single per a Concèntric. A l’Ep de 1967 estaven els temes ‘L’estiu a ciutat’ (Summer in the city de Lovin’Spoonful), ‘Perdo l’esma’ (I’ll go crazy de James Brown), ‘Que passa amb els duros?’ (Get out of my life, woman de Allen Toussaint interpretat per Lee Dorsey) i ‘A la vora de l’aigua’ (You’ve lost that lovin feelin dels Righteous Brothers).  Al single de 1968 estava l’adaptació al català del tema de M.Rothe, ‘That is all i want from you’ amb el títol de ‘Jo et diré’ i el conegut ‘Pots sentir-me?’versió de ‘Can you hear me’ de Allen Toussaint interpretat per Lee Dorsey.  

8 comentarios:

  1. Ostres!!! Valuosíssim document!

    ResponderEliminar
  2. Muy interesante esta banda, y las fotos son preciosas, Álex. Siempre va bien conocer un nuevo grupo, vaya vaya!
    Pat

    ResponderEliminar
  3. TOCAN ESTE VIERNES 9 DE SETEMBRE EN LA SALA DOS ROSAS DE BARCELONA EN VIA LAIETANA.

    ResponderEliminar
  4. Actualmente continuámos reuniéndonos y actuando esporádicamente en Barcelona:
    Cantante, JAUME MIQUEL componente inicial de EUROGRUP.
    Guitarra, FERRAN BARRACHINA, componente de EUROGRUP
    Guitarra, Ovidi componente de MASTERS Y EUROGRUP
    Batería, Robert, componente de FENIX
    Bajista, Toni, componente de MASTERS
    Como veis, somos un grupo de amigos, que en el transcurso de los años ya habiamos coincidido en algúno de los mencionados grupos.

    FERRAN

    ResponderEliminar
  5. Moltes gràcies per la informació, Ferran.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. El nostre movil es 629724873 i

      Correu camposfortuny@hotmail.es


      FERRAN

      Eliminar
  6. molt bona entrevista
    valuosa informació

    robert

    ResponderEliminar
  7. Gràcies Robert, m'agradaria fer més entrevistes i articles sobre músics catalans dels seixanta. El seu testimoni és molt valuós.

    ResponderEliminar

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.