viernes, 1 de febrero de 2013

Fred Secret ens parlen amb 7" dels Nòrdics normals i d’en Joan Cremades, especialista del Far West


La banda tarragonina Fred Secret acaba d’editar un single, amb Philatelia Records, que conté un parell de cançons ben especials anomenades “Nòrdics” a la cara A i “Joan Cremades” a la cara B. Es tracta de la presentació del seu magnífic treball musical del que podeu escoltar més temes al bandcamp.

Fred Secret són un grup de Tarragona que practiquen una mescla de pop i folk, amb detalls psicodélics i també de rock americà. La banda es crea cap a l'any 2009 amb Gemma Salvadó (veu, flauta, percussió), Jordi Garrido (guitarra rítmica), Sergi Garreta (bateria, percussió, banjo i veus), Caye Costa (guitarra solista y veus), Manolo Martínez Rodríguez (baix i veus) més Vladimir Lozano (guitarra solista). Alguns dels seus membres formaven part del grup de folk psicodèlic tarragoní Tailors que l’any 2007 enregistrarien una maqueta amb el nom de “The Magic sound of…” amb quatre temes titulats “Society”, “Barbara-Ann”, “A room in a desert” i “Homme de Colour”. Concretament, els Tailors que enregistraren aquesta maqueta eren els esmentats Gemma Salvadó, Jordi Garrido, Sergi Garreta, més David Sales de la Màmbola, i Joan Roca, actualment a Lecirke.  Cal destacar també que l'any 2011 foren els guanyadors de la 21a edició del concurs DO Tarragona organitzat per l'Associació de Músics i l'Ajuntament de Tarragona.  

El nom de Fred Secret fa referència a una dita popular que descriu aquells dies d'hivern d’un intens fred que s’endinsa per tot el cos tot i que llueix un sol radiant al que li costa calfar. Com ells mateixos diuen, els hi agraden “les histories quotidianes amb finals tràgics i melodies rodones. No pretenem res, nomes som taquígrafs i espectadors del temps que ens han tocat viure.”

El 7" que ens presenten, de la mà de la perseverant i imaginativa discográfica Philatelia Records, ha estat enregistrat a Llimac Estudis de Valls al febrer de 2012 amb producció a càrrec de Salva Miranda i German Rull. La portada és una secció parcial de la foto que identifica la seva maqueta: tres persones que ben bé podrien ser aquells nòrdics normals dels que en parlen a la seva primera cançó.

“Nòrdics” és una excel•lent cançó on predominen els tocs acústics, mitjançant la que ens expliquen que “no tots els nòrdics juguen a tennis, alguns tenen una vida normal, es pentinen de costat i ballen sota l’aurora boreal, nits que duren una eternitat”. En aquest magnífic tema, que identifica l’original estil dels Fred Secret, ja sobreïx una veu principal femenina ben sensual, amb detalls aportats per una segona veu masculina, i uns arranjaments molt ben treballats que engrandeixen la melodia principal, una de les grans marques d’identitat de la banda.

DO TGN 2011. Gemma Salvadó. Foto Maria Veses
Per composar el tema “Joan Cremades”, que ocupa la cara B, els Fred secret s'han inspirat en el conte "Secundari" de Jesús Maria Tibau, fill de Cornudella de Montsant i tortosí d'adopció, inclòs al llibre “Una sortida digna” ( Cossetània Edicions 2009). Aquí ens parlen d’un especialista de les pel•lícules del Far West al que , per raons de feina, el van matar dues-centes seixanta-nou vegades. A Joan Cremades Cucurull, fill de Blanes, més conegut per Jhony, li van disparar per davant, per l’esquena, i li van clavar seixanta-set fletxes al pit. En més d’una pel·lícula, va morir tres o quatre vegades i la seva caiguda des del terrat de la cantina, amb doble cabriola, és tot un clàssic.

Fred Secret aconsegueixen dotar a aquest conte d’una intensitat musical encomiable amb tocs acústics, un ritme de americana, i detalls sensacionals de distorsió que sorprenen enmig d’un bon riff d’acompanyament, i solos essencials d’elèctrica.

Aquestes dues cançons del single les podeu escoltar al bandcamp on també us captivaran altres temes que integren la seva maqueta. Ens referim a la intimista “Just like the rain”, interpretada en anglès, on podreu gaudir de dues veus, essències pròpies d’àcid folk i una melodia preciosa; o “1993”, una altra de les cançons on destaquen els detalls de nou country amb bon acompanyament de bateria, excel•lents guitarres i una veu que aporta una enorme idiosincràsia. També us aconsellem que pareu atenció al següent tema “Gota d’aigua” amb els seus arpegis de guitarra més l’aportació estel•lar de violí que contribueixen a crear una aurèola medieval hipnòtica, o el tema “Petit Príncep” que tanca la maqueta amb detalls de post-rock, essències romàntiques, jocs corals, ritmes ballables i efectes de rock americà amb arpa de boca i harmònica inclosa.

Fred Secret. DO TGN 2011. Foto: Maria Veses
Fred Secret ha aconseguit definir un espai musical propi, ben creatiu i emocionant, mitjançant cançons on la melodia té un paper principal molt ben treballat. La banda està formada per experimentats instrumentistes. Recullen influències, des de la diversitat d'estils, al voltant de la sempre paradigmàtica escena folk internacional però sense caure en solucions fàcils i previsibles. Les seves cançons són plenes de detalls sorprenents que capten l’atenció i garanteixen l’emoció de l’oient. Aquestes virtuts els fan ideals tan per ballar tota la nit sota l’aurora boreal com per formar part de la banda sonora de les pel·lícules, on mor diversos cops, l'especialista en Joan Cremades.

Nota: Si voleu gaudir de més temes, us podeu endinsar al seu bandcamp. També podeu comprar una còpia del 7" a la botiga tarragonina de discos Shiva Music.

2 comentarios:

  1. Tot un regal per a mi. Podeu escoltar la cançó en aquest apunt, i també el conte original:
    http://jmtibau.blogspot.com.es/2013/01/joan-cremades-de-fred-secret.html

    ResponderEliminar

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.