domingo, 13 de octubre de 2013

The Drip Dry Man presenta la XII edició del Castanyasso a ritme de blues primitiu i hipnòtic

Foto: Magic Pop
The Drip Dry Man va actuar el passat dia 12 de octubre de 2013 al Groove Bar de Tarragona (Carrer del Cardenal Cervantes, 4) en el marc d’una festa de presentació de la dotzena edició del festival Castanyasso Rock organitzat per Soulblonding, que com ben bé sabreu està  dirigida pel promotor i Dj Miquel Gistas.

The Drip Dry Man és el nom artístic de Rajinder Kumar al que acompaña un teclista de nom Sven Karma. Es tracta d'una formació de duo destacable sobretot pel seu cantant solista, maquillat com un malvat Joker i dotat amb una veu cavernosa veritablement espectacular.  També s’encarrega de tocar la guitarra amb una ràbia i energia considerable mentre que, amb els peus, fa anar un combinat de percussió a base de caixa, bombo i pandereta. L’acompanya  un teclista que interpreta riffs de piano que es desdibuixen a l’instant ,  amb segones veus gairebé de joguina, així com pedals que arrodoneixen un efecte genèric tan impulsiu com minimalista.  Els arranjaments són provocativament senzills però a la vegada intensos i salvatges amb els que aconsegueixen  dissenyar una sessió convincent de blues primitiu amb alguns moments de dixie funerari.  El repertori  de Drip Dry Man es sustenta amb cançons d’una elevada càrrega emocional  i un dinamisme penetrant amb títols com “Gin Alley”, “Oh Brother Brother “, “Hard Time Blues”, “Dirty Thang” o “Will You Take Care of My Daughter?”, “ Black Milk”, “Dance” o “Major Manchester”.

Foto: Magic Pop

Dos de les tres guitarres que portava Drip Dry Man eren de fabricació pròpia. Amb només tres  i quatre cordes, això sí, convenientment distorsionades per un generós joc de pedals,  esdevenien una evolució curiosa de les mítiques Cigar Box Guitars americanes. Fins i tot una d’elles tenia incorporat un “resonator” metàl·lic que, amb el corresponent slide, li permetia aconseguir un so particular molt adient per a l’estil hipnòtic de la majoria de les cançons.  Pel que fa a l’acompanyament  de teclat, aquest era un petit Hammond SK1 maniobrat, a propòsit, amb una senzillesa crua, mitjançant les notes  justes i precises que remarcaven  una ambientació màgica no exempta de certa psicodelia mortuòria. Tot plegat va permetre gaudir als assistents al concert d’un bon espectacle de trash blues amb moments fins i tot a capella només acompanyat de les palmes del públic que vingueren a suplir alguns problemes tècnics amb l’estructura rítmica accionada amb els peus.   


Foto: Magic Pop
El resultat fou convincent musicalment i no menys divertit gràcies a les surrealistes intervencions del teclista, amb peluca rosa xiclet, qui entre tema i tema, en un esforçat espanyol i català explicava situacions rocambolesques.  D'altra banda, cal esmentar que el concert va permetre al  públic tarragoní gaudir d’un espectacle no gaire habitual en el cicle de concerts de rock and roll de la ciutat  como és el de les anomenades “one man band” que tant han proliferat darrerament per devoció però també, de vegades , per obligació económica dels moments de crisi que vivim. Resulta cada cop més difícil trovar promotors que apostin per la música en directe de tota una banda de rock and roll al complert. De la necessitat de reduir el personal, van sorgir  iniciatives com la de Drip Dry Man que, amb el temps, han adquirit una entitat propia irrenunciable relacionades amb els mítics intèrprets de blues del Delta. Seria injust no afegir també que el local va resultar ideal per gaudir d'un concert d'aquesta tipología, confirmant-se un cop més com a espai de referència per a una ciutat on no resulta gens fácil, ni molt menys agraït, esforçar-se per crear una escena de rock and roll en directe com fan promotors com Soulblonding o locals com el Groove.


Rajinder Kumar va nàixer a Birmingham l'any 1984. De pares panjabís, es va criar a un ghetto de Gal·les, y va descobrir el blues tocant a una banda de kraut-rock, Brothers Gin . Per la seva núvia espanyola es va traslladar a viure a Madrid després de passar per Lisboa. Va treballar al món de la gastronomia i el seu següent lloc de residència fou  Amsterdam on també es dedica a escriure guions de còmics.


Foto: Magic Pop
Seguidor de Howlin' Wolf, R L Burnside, Lead Belly, prefereix que el comparin amb Captain Beefheart que amb Tom Waits.  Després d'una demo enregistrada amb el títol de “This is Primitive” (2009), té editat amb el nom de The Drip Dry Man and His One Man Beat Revolver un Lp de títol homònim i un single amb dos temes titulats "Dance / End of the Goddamn World Blues" editat pels holandesos The Electric Monkey House.

Quan actua amb la banda de garatge punk anomenada  Beat Revolver ho fa amb la formació Mr Kinky Star Luc Waegeman  (ex-seXmachines, Lee & The Lovedaddies, Needle & The Pain Reaction) al baix; Ir. Vendermeulen (WestHell 5, MT’s, Amsterdam BeatClub) al theremin i saxo; Sven Karma als teclats, qui viu actualment al País de Gal·les; Fat Pete (ex-Skidmarks, Check1-2) a la batería; i Tomas ‘Surferdude’ Gons (Fabrieke) més Bas Pfaff (ex-Pfaff, The Ik Jan Cremers) a les guitarres.

Després del directe vam poder gaudir d’una sessió a càrrec de Mick Gave (aka DJ Soulblonding) la versió més garatge-psych de Miquel Gistas, màxim factòtum de l’organització del festival, promotor de Soulblonding, codirector de Philatelia records, i responsable de Houserockin’ Club així com de la programació estable de concerts al Groove Bar (Tarragona).

Cartell del Castanyasso 2013
Pels comentaris que vam poder copsar, creiem que el concert del dissabte dia 12 d'octubre va agradar força al públic assistent i va servir a la perfecció com a tast inmillorable per presentar una edició del Castanyasso dotada aquest any amb un cartell impressionant que et recomanem efusivament.

El Castanasso Rock Festival celebrarà la seva 12a edició els dies 24 al 26 de octubre de 2013 a la ciutat de Tarragona amb concerts i sessions de Dj’s al Groove Bar, la sala El Cau i la Sala Zero. Actuaran l’austrilià resident a Alemanya Ned Colette acompanyat de Wirewalker; el suec Fredrik Kimbon, els nord-americans Fuck Knights, les barcelonines Marlenes, els sud-africans The Future Primitives, els britànics See See i els francesos Dusty Mush. 

Nota: Si vols més informació de com comprar els abonaments o les entrades soltes pots accedir al blog del Castanyasso o al facebook del festival.




No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.